Bilgenerator

 

Min generator var först en bilgenerator, men nu är det en permanent magnet generator.

 

En bilgenerator är egentligen en trefas växelströmsgenerator bestående av en stator, rotor, spänningsregulator och dioder.

Rotorn, som drivs av en rem i bilen, består av två stycken järnbitar med ”tänder” och en spole. Spolen är mellan båda järnbitarna och ”tänderna” är synliga ovanpå spolen. Dessa järnbitar är syd och nordpol. Spolen matas med likspänning som magnetiserar järnpolerna, rotorn blir då en elektromagnet.

 

Statorn består av tre stycken spolar och när rotorn roterar så skär fälten statorns spolar och i dessa uppstår då växelströmmen. Eftersom det är tre stycken spolar så alstras växelströmmen i tre på varandra följande faser, trefas växelström.

Strömmen som alstras är ju som sagt växelström och man vill få likström, lösningen är då dioder. Dioder är enkelriktade, beroende på hur dom är vänd så kan man dela upp sinuskurvan i två delar, ena halvan negativ och den andra positiv, av en hel period. För detta krävs två dioder. Som vi kan se i bilden nedan så går den positivt laddade halvan till plus polen och den negativt laddade till jord. Totalt krävs 6 dioder, 2 för varje spole.

Faserna är förskjutna med 120 grader, alltså alla tre spolar börjar aldrig producerar samtidigt utan ena börjar efter den andra. Lägsta värdet hos sinuskurvorna är -6 volt och högsta är +6 volt.
Nu har vi gjort om Figur 1 till Figur 2.


Figur 1                                              figur 2

Spänningsregulatorn som brukar vara inbyggd i generatorn reglerar spänningen som går in i rotorn, alltså magnetiseringen. Ju mer ström bilen eller batteriet behöver för t.ex uppladdning desto mer spänning ges till rotorn. Allt regleras per automatik.

I den generator som jag har finns ingen spole runt rotorn, man har istället stoppat dit starka magneter. Detta gör  att man varken behöver borstar eller spänningsregulatorn. Men den inbyggda diodbryggan finns kvar. Faser från respektive spole är kopplade till diodbryggan för likström, och man har även dragit faserna förbi bryggan för växelström. Det finns med andra ord möjlighet till både lik och växelström. Skulle man välja dra likström från generatorn till stationen så hade man behövt en riktigt grov kabel, och dessa brukar vara ganska dyra. Men vill man vara ekonomisk så ska man dra kablarna direkt från varje spole som ger växelström till stationen längre bort och där koppla ledningarna till en diodbrygga, för detta krävs vanliga och billiga installationskablar. Själv hade jag tänkt att utföra det sistnämnda!    såhär ser i alla fall min generator ut schemtaiskt.


Kommentarer
Postat av: Rasmus

Vore de de inte bättre om du har 4 dioder och gör en brygga? ^^ http://faktabanken.nu/diodbrygga.gif

2011-06-08 @ 10:15:00
Postat av: Gomil

Ja men då kommer dessa 4 dioder fungera för endast 2 faser.

2011-06-08 @ 13:03:56
Postat av: Rasmus

Ah, den är ju byggd så de är ju inte så du kan ha gjort något fel ;) Däremot så hängde jag inte med på förklaringen, men ja antar att de har kondensatorer osv till den

2011-06-09 @ 17:13:19
Postat av: Gomil

Precis, kondensatorns uppgift är då att rena topparna hos respektive period och resultatet blir en finare likström :)

2011-06-09 @ 21:17:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0